Een lamelparket is een veel gebruikte en goede manier om een parketvloer te fabriceren.Het uitgangspunt is dat er een dunnere toplaag van massief hout verlijmd wordt op een onderlaag. Deze vloeren zijn goed geschikt voor gebruik met vloerverwarming of zelfs vloerkoeling. Deze vloeren zijn ontworpen om zwevend gelegd te worden op een ondervloer. Hoewel zwevend leggen zeker een mogelijkheid is in combinatie met vloerverwarming geeft verlijming een betere warmtedoorgifte en maakt de vloer minder gevoelig voor werking. De vloer wordt dan één met de ondergrond en is daarom ook het best geschikt voor toepassing met vloerverwarming.
Voordelen van zwevend leggen zijn:
- De vloer ligt los op een ondervloer en is daarom nog te verhuizen.
- Bij eventuele schades is het relatief eenvoudig een paneel te vervangen.
- Met de juiste ondervloer eenvoudig geschikt te maken voor appartementen waar een geluidsreductie van 10 Db geëist wordt.
Nadelen van zwevend leggen:
- Een zwevend gelegde vloer geeft meer loopgeluiden in het vertrek
- Met name de dunnere lamellen kunnen een wat "breekbaar" gevoel geven daar ze soms iets veren.
- De rek en krimp is welliswaar beperkt maar er moet toch rondom een centimeter ruimte gehouden worden, waardoor ook bij kozijnen een plint geplaatst moet worden.
- De warmtedoorgifte is minder goed dan bij een verlijmde vloer.
Voordelen van verlijmd leggen zijn:
- De beste warmtedoorgifte
- Nagenoeg geen werking meer en mooi passend te zagen tegen kozijnen.
- Veel minder loopgeluiden, verreweg de stilste vloer, vergelijkbaar met een tapisvloer.
- Het wordt een vaste parketvloer, is daarom beter verzekerd binnen de opstalverzekering en gemakkelijker te financieren.
- Het leggen valt nu nog onder de 6% regeling, dit houdt in in we 21% btw moeten berekenen over de materialen maar tijdelijk 6% over het arbeidsloon bij woningen ouder dan twee jaar.
Nadelen van verlijmd leggen:
- Duurder dan zwevend leggen. Er is een dure lijm nodig en het is aanzienlijk meer werk. Dit geeft een meerprijs van ongeveer € 15,= per vierkante meter.
- Niet meer te verhuizen. Het verwijderen is zeker net zoveel werk als het leggen van de vloer.
- Een vlakke ondergrond is belangrijk om holle plekken te voorkomen, veelal is egaliseren van de ondergrond noodzakelijk.
Let op: Er zijn grofweg twee soorten lamelparket, de aziatische en en de europese vloeren. De aziatische vloeren hebben een toplaag welke verlijmd is op een onderlaag van dwars gelegde houten latjes. Deze vloeren hebben de neiging tot delaminatie, dit betekent dat de lagen onderling loskomen. Een groot probleem waarbij de leverancier zich zal verdedigen door te melden dat de oorzaak ligt in een te lage luchtvochtigheid. Dit valt over het algemeen dan ook buiten de garantie. Hoewel ze hier enigzins gelijk in hebben kennen de europese vloeren dit probleem nagenoeg niet. De europese lamel vloeren hebben een multiplex onderlaag en zijn beter verlijmd. Deze vloeren kunnen beter tegen uitdroging.